Vroeger

Paul Schwarte - juni 27, 2014

vroeger

Met “vroeger” moet je oppassen tegenwoordig. Vroeger, toen ik zelf nog de jeugd van tegenwoordig was, hoorde ik graag over toen. Maar als je nu een fijne downer op een goed gesprek zoekt moet je als oudje gewoon beginnen met “Vroeger…”. Soms mag je je verhaal afmaken, maar een gefronste wenkbrauw bij de ontvanger is vaak genoeg om er toch maar snel een punt aan te draaien. Tussen de ouwe lul en het jong pikkie is er daarna even geen toekomst. Vroeger kwam dan de dominee langs.

Vroeger was “vroeger” minder taboe. Hoe is dat zo gekomen? Is het de obsessieve zoektocht van de mens van tegenwoordig naar ‘nieuw!’ en ‘nog nooit vertoond!’? De maalstroom van vooruitgang, economie, groei? Kijken we meer dan ooit liever in de toekomst dan achterom? En heeft dat te maken met hoop? Het verleden heeft er niet voor gezorgd dat we minder hoeven te buffelen voor ons geluk, dus laten we het dan verder ook niet meer over dat verleden hebben. Straks wordt alles beter…

Mooi onderwerp, het maakt de amateurfilosoof in me los. Twee dingen zijn helder: er wordt inderdaad een hoop gezeikt over dat vroeger alles beter was (puntje voor de jeugd), en uw scribent trekt zich daar verder allemaal geen moer van aan. Als hij het over vroeger wil hebben dan gaat hij het over vroeger hebben. Vroeger was veel beter. En veel niet.

Bij schrijven over pop ontkom je sowieso niet aan het verleden. Er is gewoon veel moois gemaakt in 90 jaar popmuziek. De basis van vele muzikale talen is in de vorige eeuw gelegd, er zijn wijze lessen te leren als het gaat om de biznizkant. Universele lessen, van alle tijden. De popindustrie heeft een vrij dramatisch verleden vol kapotgemaakte jonge muzikanten. Daar wijs ik graag met een beschermend vingertje op, want de popindustrie doet dat logischerwijs zelf niet.

Bands halen hun mosterd ook bij vroeger. Wellicht meer dan ooit. ‘Retromania’, zo wordt de hang naar het verleden genoemd. Gebrek aan originaliteit was ooit een doorstreepcriterium. Nu mag men jatten dat het een lieve lust is en wordt er nog om bewierookt ook. Authentiek! Goed! U mag best weten dat ik de wereld soms niet heel goed snap. Maar de vraag is veel meer:
Hoe passen The Monroes, een lokale band die zaterdagavond in De Spieghel staat, in dit hele verhaal? (groningen.uitloper.nu/muziek/the-monroes)

Ik moet aan vroeger denken als ik hun naam zie. Met dat ‘The’ er voor ook, zie je niet zoveel meer bij bands in de garagepunkrockende hoek. Ik moet aan vroeger denken als ik hun muziek hoor, met die invloeden uit 50′s r’n’b, 60′s beat en 70′s punk en powerpop. Gewoon drums, bas, gitaar en zang ook. Zie je niet zoveel meer op podia. Ik moet ook denken aan hoe de band zo’n 10 jaar geleden veelbelovend begon en op weg leek naar landelijke bekendheid. Maar ze staan nu -met alle respect- in De Spieghel. Ik wil naar aanleiding daarvan aan een verhaal beginnen over hoe het vroeger voor goede bands veel beter want makkelijker was om de zaak poploopbaantechnisch goed in de steigers te krijgen. Maar ik zie daar een gefronste wenkbrauw, dus ik draai er snel een punt aan.

Paul Schwarte

the Monroes in de Spieghel

the Monroes in de Spieghel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>